Over ons

Hoe het begon

Mijn moeder is in 1972 begonnen met de teelt van aardbeien onder plastiekkapjes, in 1976 is mijn vader thuisgebleven en zijn zij begonnen op de huidige locatie met een serre van 1500m².

De teelten waren toen aardbeien en augurken.

In 1979 is het bedrijf uitgebreid met een serre 2500m² en is er zware verwarming aangelegd met toen nog stookolie als brandstof.

Een paar jaar daarna werd de stookolie zo duur dat ook een kolenverbrandingsinstallatie is geplaatst.

1984 was een belangrijk jaar voor ons bedrijf omdat toen het bedrijf nogmaals met 2500m² glas is uitgebreid, maar ook omdat toen werd overgeschakeld naar de jaarrondteelt van tomaten op watercultuur.

Daarna in 1987 is ons bedrijf nog getroffen door een windhoos en in 1988 is mijn vader plots overleden.

Echter mijn moeder en ik hebben het bedrijf verder gezet. In 1991 zijn we overgeschakeld naar komkommers, en in 1992 hebben we substraatcultuur aangelegd.

In 1994 heb ik dan het bedrijf overgenomen.

Het bedrijf is nogmaals vergroot met een serre van 8740m², waardoor de oppervlakte serre meer dan verdubbelde.

Door de stijgende energieprijzen zijn we gaan uitkijken naar minder energie intensieve teelten, en deze hebben we gevonden in braambessen die we sinds 2005 telen in de oudere serres.

2008 was dan weer een belangrijk voor ons omdat we de mogelijkheid gekregen hebben om op het aardgasnet aan te sluiten en ook op het hoogspanningsnet aan te sluiten.

Bovendien hebben we toen een warmte-krachtkoppeling geïnstalleerd.

Eind 2018 hebben we de serres overgenomen van een collega die met pensioen ging, dit bedrijf hebben we dan intern een opknapbeurt gegeven en aangepast voor de winterteelt van bramen met ledverlichting, alsook hebben we de serres aangepast om komkommers te kunnen telen.

We telen nu nog steeds braambessen en komkommers.

Onze missie

De mensen verrassen met groenten en fruit van de betere kwaliteit en smaak, met een hoge produktie per vierkante meter en beheerste kosten.

Onze waarden

Passie: we doen ons werk met passie
Kiazen: denken voor beter
Kwaliteit
Eerlijk
Innovatief
Controle
Groeien
Vertrouwen

Onze certificaten & MVO

Ons bedrijf Global Gap, IKKB, sectorgids, flandria en QS gecertificeerd, maar we trachten ook verantwoord te ondernemen.

Onder andere wil dit zeggen dat we zo milieuvriendelijk mogelijk proberen te telen.

Zo trachten we onze planten gezond te houden door nuttige insecten en nuttige schimmels in te zetten in de serre.

Ongeveer hetzelfde budget dat vroeger aan chemische bestrijdingsmiddelen werd besteed, wordt nu besteed aan de aankoop van nuttige insecten en nogmaals hetzelfde budget wordt besteed aan de aankoop van nuttige schimmels en andere biologische uit planten gedestilleerde natuurlijke beschermingsmiddelen voor onze planten. Zo ontvangen deze biologische sectoren belangrijke sommen waarvan ze een gedeelte kunnen investeren in onderzoek naar een nog betere werking van biologische bestrijding.

We verwarmen onze serres met restwarmte die vrijkomt bij de produktie van elektriciteit,

We zijn zuinig met water en gebruiken zoveel mogelijk regenwater en zo weinig grondwater,

We gebruiken enkel biologisch afbreekbare touwen.

Niet verkochte groenten worden geschonken aan voedselbanken.

Educatie voor scholen

Wij vinden het leuk om af en toe eens scholen op bezoek te ontvangen.

We trachten steeds wat afwisseling in te bouwen, uitleg, proeven, maken, al spelend leren.

Neem contact met ons op voor een aanvraag.

Waarom in België groenten en fruit telen?

De gemiddelde buitentemperatuur in België is meer dan 11°C. Braambessen telen we met een gemiddelde etmaaltemperatuur tussen -2°C en 20°C afhankelijk van het teeltstadium en de lichtinval. Tomaten hebben meestal een etmaaltemperatuur nodig van een 16°C. Komkommers hebben een temperatuur nodig van 16°C nacht tot maximaal 26°C in de middag. Dus komkommers passen misschien minder in België, maar er is meer…

Als de zon schijnt, is het in de serre direct 22°C zonder verwarming, zelfs in de winter.

Verwarmen is tot nog toe gemakkelijker geweest dan koelen en geeft behalve temperatuurverhoging ook een droger klimaat waardoor veel minder bestrijdingen moeten uitgevoerd worden en minder botrytis (rot in de volksmond) optreed.

Door een wat koudere winter en af en toe vriezen, hebben we het hele jaar minder last van insecten dan in warme landen.

In warme landen zoals Spanje is het in de zomer te warm om vruchtgroenten of kleinfruit te telen.

In België valt voldoende regen om de gewassen te voorzien van water, zonder dat grote hoeveelheden grondwater moeten opgepompt worden. Het water dat op de serres valt wordt opgevangen in grote vijvers en later gebruikt om de planten van water te voorzien.

Tenslotte zitten er in een straal van 500 kilometer 100 miljoen potentiële consumenten.

Onze verkooporganisaties

De komkommers worden via Belorta verkocht:
Adres: Belorta
Kempenarestraat 53
2860 Sint-Katelijne-Waver
Web: www.belorta.be

Onze braambessen worden verkocht op de Koninklijke Fruitmasters
Adres: Fruitmasters Veiling bv
Deilseweg 7
Postbus 222
4190  CE  Geldermalsem
Nederland
Web: www.fruitmasters.nl
Tel: 0031 345 57 86 39